Concert 5 november 2022

SwalmensLiedertafel

Wat een mooi concert!

 

Op 5 november 2020 had Swalmens Liedertafel een concert in De Robijn te Swalmen. Buiten Swalmens Liedertafel werkte hert vrouwenkoor Thorensis uit Thorn en het ensemble Maurer mee aan  dit concert.

Het concert werd bezocht door meer dan 200 mensen die allen genoten van een prachtige avond.
Zowel voor als na de pauze werd een gevarieerd programma gepresenteerd, niet alleen bestaande uit zang maar ook prachtige instrumentale muziek gebracht door het ensemble Maurer. Vooral de violiste Janna en de marimba speler Steije oogstte veel bewondering, maar het publiek genoot ook erg van de zang van het Vrouwenkoor Thorensis en van hetgeen Swalmens Liedertafel (beiden onder bergeleiding van de pianist Arno Kerkhof) ten gehore bracht.
Het fantastische pianospel van René en Christianne Maurer mag hierbij zeker niet onvermeld zijn.

Al me al was het een bijzonder geslaagde avond en Swalmens Liedertafel dankt iedereen die aan het slagen van deze avond heeft meegewerkt, maar dankt ook het fantastische publiek.

 

 

 

Onze dirigent Ruud Pricken:

Sinds begin 2022 is Ruud Pricken onze dirigent.
Ruud is een bevlogen musicus die ons koor met veel verve leidt. Hij heeft daarbij voldoende aandacht voor stemvorming en ademhalingstechniek en ziet daarbij de factor gezellig zingen niet over het hoofd. Modernisering van ons repertoire is een van de prioriteiten voor Ruud.

Hij is geboren in 1986 in een gezin waar muziek een grote rol speelde qua luisteren en beleven. Al snel wist hij  dat muziek een belangrijk onderdeel in zijn  leven zou worden. Zo zong hij al vanaf zijn  zevende in een jongerenkoor.
Na enkele jaren orgel/keyboardles stapte hij  over op pianoles.  Hij volgde de opleiding tot docent muziek/CKV/kunstgeschiedenis aan het conservatorium Maastricht. Na de nodige directielessen bij onder andere Wim Vluggen duurde het niet lang voordat hij zijn stappen in de korenwereld zette.

Naast zijn werk als dirigent is hij ook actief als repetitor van koren, begeleider van verschillende instrumentalisten, piano/keyboard/zangdocent alsook toetsenist in eigen concerten.

Vrouwenkoor Thorensis

Thorensis werd opgericht in 1995 en bestaat momenteel uit 12 leden. Het koor staat onder leiding van Esther Zaad en zij heeft het koor gebracht waar het nu is: behorend bij de top van de Nederlandse amateurkoren. In 2014 bereikte Thorensis tijdens de landelijke finale van het Nederlands Korenfestival een derde plek in haar eigen categorie van klassiek vrouwenkoor en een tiende plek overall in Haarlem. In 2018 haalde het koor een eerste prijs tijdens het Limburgs Korenfestival. In 2016 werkte Thorensis mee aan de wereldpremière van het stuk Demenz, samen met slagwerkgroep Sint Michaël uit Thorn en anderen. Dit project werd in september 2017 afgesloten met een uitvoering in Hilversum i.s.m. Angela Groothuizen. Daarna volgden diverse zomer- en kerstconcerten. 

Esther Zaad

Zij studeerde aan het Maastrichts Conservatorium, waar zij het diploma koordirectie behaalde bij Jos Besselink. Bij Tonie Ehlen behaalde Esther de diploma’s docerend en uitvoerend musicus piano. Momenteel is Esther werkzaam als pianodocente aan de muziekschool te Heerlen, als freelance begeleidster van solisten en koren en als dirigente van Vocal Group Fusion uit Sittard, Vrouwenkoor Thorensis in Thorn en Vrouwenkoor Quint uit Venlo. Ze zong enkele jaren bij Studium Chorale. Zij werd viermaal met verschillen koren algeheel winnaar van het Limburgs Koorfestival, met diverse koren behaalde zij de finale van het Nederland Korenfestival. In 2016 werd zij uitgeroepen tot dirigente van het jaar.

Familie Maurer:

René Maurer:
Al heel jong gegrepen door de piano wist hij dat de muziek een centrale plek in zijn leven zou krijgen. Pianodocenten Peter van Leeuwen en Ton Hartsuiker bereidden hem voor op een conservatoriumstudie. De concerten, televisie- en radio optredens die voortkwamen uit de prijzen die hij won tijdens diverse concoursen zorgden in deze tijd voor mooie podium-ervaringen.

In 1998 ontving hij een beurs om anderhalf jaar te kunnen studeren bij Eugen Indjic in Parijs. Tegelijkertijd richtte hij met twee studiegenoten uit Nederland het Amphion Trio op. Met dit trio (viool, cello, piano) was hij 15 jaar lang te horen op bekende en minder bekende podia.
Ze maakten concertreizen naar Oostenrijk, Italië, Tsjechië en Mexico. Er ontstonden 3 CD’s met muziek van voornamelijk Russische componisten: Arensky, Glinka, Shostakovich en Tchaikovsky.
Na deze intensieve periode met het Amphion Trio speelde hij samen met verschillende instrumentalisten. In 2018 gaf hij samen met zijn collega Aljosja Buijs concerten, masterclasses en workshops aan de Liushikin Art School in Chengdu (China).
Sinds 2008 werkt hij samen met jazzpianist Guy van Beek. Wat begon als een gezellig onderonsje groeide uit tot een spectaculair Zuid-Amerikaans programma op twee vleugels. In 2019 lanceerden zij hun nieuwe programma waarin tango’s worden afgewisseld met muziek uit andere windstreken. Samen met Guy richtte hij het Pianocafé van Houten op. Een plek waar amateurpianisten elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten en inspireren.

Sinds 2019 is hij aangesteld als methodiekdocent aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle en sinds 2020 ook aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Hier deelt hij zijn ervaring als pianodocent en maakt hij studenten enthousiast voor dit mooie vak.
Wilt u weten hoe René Maurer speelt klik dan hier.

Christianne Maurer is getrouwd met René en moeder van Janna (2001) en Steije (2004).
Na een intensieve studie bij Herman Uhlhorn, Kyoko Hashomoto en Alan Weiss is zij 1998 afgestudeerd aan het conservatorium in Utrecht. Tijdens haar opleiding heeft zij veel lessen in kamermuziek gevolgd, er is ontzettend veel mooie muziek geschreven waarin de piano een belangrijke rol speelt.
Na haar opleiding heeft zij zich ook verdiept in het geven van lessen aan hele jonge kinderen:
Sinds 2000 geeft zij cursussen muziek op schoot. (kinderen van 0-4 jaar). Een logische stap voor haar was het om in 2012 te beginnen met pianoles aan kleuters. Inmiddels is dit uitgegroeid tot de cursus Piano-oortjes. Jong gehoord is oud gespeeld!. Daarnaast is zij als docent verbonden aan het koninklijk Conservatorium Den Haag waar zij deel uit maak van het pianodocententeam bij het PI-project. (instrumentale muziekles aan kleuters).


Wilt u meer weten over Christianne Maurer klik dan hier

Janna Maurer:
Geboren in 2001 wist toen ze zes was: de viool is mijn instrument.
Van 2007 tot en 2014 kreeg ze vioolles van Cécile Maassen in Utrecht. Van 2014 tot en met 2016 had ze les van Coosje Wijzenbeek. Van 2017 – 2020 heeft ze les van Liesbeth Ackermans op de AMT, onder leiding van Erika Waardenburg.
Naast het spelen van heel veel mooi solorepertoire houdt ze er ook van om kamermuziek te spelen. Zo heeft ze anderhalf jaar in de Fancy Fiddlers van Coosje Wijzenbeek gespeeld en is met het kwartet Young Strings Zeist drie keer naar de Zeister Muziekdagen geweest, waar ze onder meer les hadden van leden van het Jerusalem Quartet.
Ze houdt ontzettend veel van muziek en is erg blij dat ze deze muziek ten gehore mag brengen met de viool van Willem Bouman uit 1956, die ze sinds februari 2018 te leen heeft van het NMF.
Op dit moment is Janna student aan het Conservatorium in Amsterdam.
Wilt u weten hoe Janna Maurer speelt klik dan hier

Steije Maurer.
Opgroeiend in een gezin waar muziek een belangrijke rol speelt en beide ouders pianist zijn, was Steije geïnteresseerd in piano tot hij op 5 jarige leeftijd meer interesse toonde in slagwerk. Op 8 jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de vooropleiding aan het conservatorium te Den Haag.
Op ongeveer 11 jarige leeftijd kwam hij er achter dat het bespelen van een instrument met 4 stokken in plaats van met 2 stokken veel interessanter was en meer mogelijkheden bood dan het andere slagwerk. Steije verloor zijn hart aan de ongekende, melodische rijkdom van de marimba.
Ondanks zijn dagelijks reizen van Nieuwegein naar Den Haag zette hij zijn opleiding door. Hij studeert daar nog steeds aan de School voor Jong Talent.
In 2017 en 2021 nam hij deel aan het Prinses Christina Concours. In 2021 won hij dit.
Zijn passie is muziek. Niet alleen marimba maar ook andere klassieke slagwerk instrumenten spreken hem aan en zullen zeker in zijn toekomst een rol blijven spelen.
Sinds september studeert hij aan het conservatorium van Stuttgart.
Wilt u meer weten over Steije Maurer klik dan hier.

Arno Kerkhof
Arno Kerkhof (1973) studeerde aan het Maastrichts conservatorium piano, orgel en kerkmuziek. Vervolgens studeerde hij orgel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen, waar hij in 1999 het diploma Uitvoerend Musicus cum laude behaalde. Hij behaalde prijzen op internationale orgelconcoursen in Kotka (Finland) en Erfurt en bouwde een uitgebreide concertpraktijk op met regelmatige optredens in Helsinki, Thüringen, Italië, Denemarken, Nederland en België.